den 15 maj 2024
Dagens namn: Sofia, Sonja
Orsa kommun - helt enkelt!
Vindkraften i Orsa

Fem områden i Orsa är klassade som riksintressanta för vindkraftsutbyggnad.

Hittills har bygglov beviljats för ca 15 vindkraftverk. Ännu är inget projekt startat.

 

 

Sagt om vindkraften

 

Hur stort intrång gör vindkraften på reservaten? Markägare har ju upplåtit marken för reservat, då kan det väl inte användas till annat? (Anders Björklund svarar: De utpekade riksintressanta områdena har justerats så de ligger inte inom reservaten.

- Vindkraften påverkar inte bara ytan vindsnurran står på. Det blir påverkan på miljön genom vägar och distributionsledningar också.

Översiktsplanen gör inte att man påverkar möjligheten till jakt i områdena, annat än om vindsnurran i sig stör viltet. Undersökningar har dock visat att störningen är minimal. de som råkat illa ut är flyttfågelsträck som flugit in i snurran.

- Jag ser nio vindkraftverk från där jag bor och det stör mig inte ett dugg.

- Vindkraft är bra, men Vi ska vara lite försiktiga i planeringen och tänka oss för hur vår skyline ska se ut i framtiden. Vi behöver en samsyn runt Siljan, speciellt som turismen är så viktig här.

Vi måste också fundera på vad som händer längst bak i kedjan. Vem tar hand om verken när de tjänat ut?  Bolagen borde få deponera pengar för återställning av området. Det kostar 500 000- 1 miljon att ta hand om ett uttjänt vindkraftverk

-Vindkraften utvecklas ju också tekniskt. Det finns nya vindkraftverk med turbiner som inte har några synliga rörliga delar.

Jag är mer för småskalig vindkraft som kanske kan försörja en gård. De större anläggningarna kan kanske läggas ute till havs.

Det finns t o m villavindkraftverk som kan kopplas in till det allmänna nätet.

Hade norrbottningarna fått tillbaka en procent av värdet av den vattenkraft de producerat hade de levt gott. Vi måste se till att en del av avkastningen från vindkraften kommer bygden till godo.

Beräkningar säger att 100 - 150 000 kronor per verk och år borde kunna gå tillbaka till bygden.

Många säger att vindkraftdiskussionerna går för fort. Markägarna känner sig jagade av exploatörerna. Det är viktigt att stanna upp och tänka till så vi får en välplanerad vindkraft, och inte rycks med i den allmänna euforin.

En bygdepeng som gör att en del av avkastningen från vindkraften går tillbaka till orten vore önskvärd. Det går dock inte att styra i översiktsplanen.

Det förvånar mig att kraftbolagen inte skapar goodwill för vindkraften genom att erbjuda alla i närområdet billig el. De är förvånansvärt passiva.

Idag finns ingen diskussion om att kommunen ska gå in och köpa vindkraftverk och erbjuda.

När vi diskuterar visuella störningar måste vi komma ihåg kraftledningsgatorna.

Det gäller att göra landskapsanalyser så att utbygganden görs på rätt sätt.

Vi kan inte bara hamna i en bevarandediskussion för att verken stör utsikten. Vindkraften är viktig för hela landet.

Vi bör inte sträva efter att fylla ut alla de riksintressanta områdena med kraftverk. Det är bättre att göra det ordentligt på något ställe. Tekniken utvecklas ständigt och det finns en risk att vi låst upp områden med gammal teknik. Med de mindre anläggningarna kan man ha en mer tillåtande inställning.

Det skulle vara en styrka om markägarna kunde gå ihop och agera tillsammans gentemot exploatörerna. Det är ett starkare verktyg än en översiktsplan.     

Är det bråttom? Bolagen säger det. Viktigt att kommunen tänker till och samordnar satsningen.

Bolagen har bråttom för att det är konkurrens om kapaciteten i elnätet. De vill inte stå utan distribution.

Sannolikt finns en potential att exportera elkraft från Orsa, men då krävs rejäla utbyggnader.

Den elintensiva industrin knackar ständigt på hos regeringen och begär lägre elpriser. De hade kunnat gå in och satsa egna pengar på vindkraft istället. Det finns ett internt behov av egenproducerad el.

En effektivisering och modernisering av vattenkraften är mer effektiv ur vinstsynpunkt, men vindkraften är prioriterad från regeringen.

Det är viktigt att processen blir så bra, enkel och snabb som möjligt. Vi behöver få fram alternativ energi så snart som möjligt. Då måste vi se till att inte fördröja arbetet i vår planering.

I översiktsplanen kan vi ställa krav, bl.a. på design av områdena.

Det är rimligt att de områden som bedömts som riksintressanta utnyttjas, men utbyggnaden måste också vägas mot andra intressen.

Markägarna måste få stort inflytande på vindkraftsutbyggnaden och de måste samarbeta.

Kommunen är redan nu kraftverksägare så det räcker för den egna konsumtionen, så vi behöver nog inte äga fler kraftverk av någon typ.

Senast ändrad den 20 maj 2009
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer