den 14 maj 2024
Dagens namn: Halvard, Halvar
Orsa kommun - helt enkelt!
Erik Göransson, läraren som lade grunden till den kommunala musikskolan i Orsa
 

Erik Göransson lade grunden till musikskolan

Erik Göransson från Ål var den yngste av de tretton som sökte befattningen som folkskollärare, organist och klockare i Orsa 1923. Han var bara 21 år, tämligen nyutexaminerad, men komminister Axel Hambræus lade ett gott ord för ynglingen och jobbet blev hans.
Det var sannolikt en själarnas förening mellan Hambræus och Erik Göransson. Båda var förnyare inom sina respektive gebit. Kärleken till musiken var gemensam. Många av Erik Göranssons elever genom åren vittnade om hur omtyckt magistern var. Och hur mycket man sjöng på lektionerna!

Grunden läggs
Eriks myckna musicerande i skolan blev också upptakten till det som skulle komma att bli Orsa kommunala musikskola. Han införde system för graderad musikkompetens och möjlighet att avlägga prov för diplom. Han lade upp planerna för en brett upplags musikundervisning där hans egenkonstruerade klangspel (tillverkat på Orsa sågbladsfabrik) och blockflöjten var grundinstrument. 1947 antog skolstyrelsen undervisningsformen och vi fick en av Sveriges första kommunala musikskolor 1948. Då hade Erik med hustrun Hanser Lina och barnen Bengt och Anders flyttat till Stockholm, men här kom han att starta en privat musikskola vid Årsta skolor, vilken byggde på ”experiment från Orsatiden”. 700 elever och 20-talet lärare hade man till den kommunala musikskolan så småningom startade och tog över.

Stor inverkan på musiklivet
Erik Göranssons insats för musiklivet i Orsa är stor. Tillsammans med Hambræus ledde han tonsättarprogram. Som organist i kyrkan transponerade han psalmerna så att folk kunde sjunga med (!). Han arbetade också nära Hambræus med den nya unga kyrkokören, där han också träffade sin hustru Hanser Lina.
Under sin Stockholmstid arbetade Erik inledningsvis som folkskollärare och därefter som lärare i sångklasserna vid Adolf Fredriks filial i Mariaskolan. Han hann också med att vara organist i Årsta och att turnera med hustrun.


Nästa sida: Axel Hambraeus - den kulturella mångsysslaren

Senast ändrad den 14 juli 2011
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer