den 15 januari 2025
Dagens namn: Laura, Lorentz
Orsa kommun - helt enkelt!
Piano-Nisse Klockar
 

Piano-Nisse - musikhandlare, bank och promotor


En liten oansenlig gul kur på Kyrkogatan utgjorde själva centrum för musiklivet i Orsa på 60-talet. Dit kom de senaste singlarna - som man givetvis fick provlyssna innan man köpte dem. Där fanns de vackra röda Kentgitarrerna. Där huserade Piano-Nisse, Nisse Klockar.
Ni har redan mött några av dom som vittnat om Nisses betydelse för deras karriärer. Fler kommer.

Nisse växte ur den lilla gula kuren och hamnade på Järnvägsgatan, men han växte inte ifrån popungarna. Fanns ett genuint musikintresse - och sån´t märkte Nisse - var det inte svårt att få kredit. Funkade inte prylarna, ja då fanns Nisse där. Eftersom han hade ett finger med i Ångbåtsudden kunde det hända att man fick ett engagemang också, liksom av bara farten. Nisse var viktig.

Pianostämmare

Fast egentligen är han ju pianostämmare. Med mästarbrev dessutom. Det är det få som kan ståta med idag.
- Jag visste redan när jag var 10 år att jag ville bli pianostämmare. Jag skrev till och med en uppsats om det i Orsa skoltidning.
Anledningen var att storebror Anders jobbade på Hagströms och brukade ha stämjobb med sig hem till Klockargården på Born. Och ganska tidigt fick han börja med stämmandet.
- Jag jobbade på Sågbladsfabriken när dom gjorde klangspelen där. Dom var kluriga att stämma, men det gick.
Nisse sökte in på pianoteknikerskola och var efter två år klar med pianostämmarexamen. Efter utbildningen arbetade han på Löfbergs och Hoffmans pianofabriker och fick bland annat stämma pianot på Berns.
- Jag tjänade 15:- på en stämning på Berns, minns Nisse.

Nisse Klockar blir Piano-Nisse
1953 flyttade flyttade Nisse hem till Orsa igen och blev Piano-Nisse en gång för alla. Namnet fick han av ett barn som ropade ”Titta, nu kommer Piano-Nisse” när Nisse cyklade förbi med sin verktygsväska på pakethållaren. Saken var klar. Hemma på gården på Born började Nisse sälja och reparera pianon mellan stämningarna.
- Jag sålde faktiskt mitt första piano innan jag for in i lumpen. När jag låg i Boden skötte Ingabritt ruljansen. Jag var bara hem två gånger på hela tiden...
Se där, kvinnan bakom allt, som vanligt.
Snart utökades verksamheten med skivor, andra instrument och noter. Men framförallt dök det upp en ny firma på företagshimlen i Orsa: N Klockar Orgelfabrik.

Orglar på den här tiden var otympliga saker. Men Nisse konstruerade en egen modell, orgeln som även är en möbel. Fast egentligen kallas det för orgelharmonium. 365 orglar byggde Nisse i slutet av 50-talet. Mest gick de till skolor, men några hamnade t o m i Afrika, på missionsstationer. Det sista orgelharmoniumet hamnade ”i modern tid” i gravkapellet i Orsa. Nisse har alltid varit ”Uppfinnar-Nisse” också, och bland tillbehören till orgeln fanns en pedagogisk tavla, avsedd för musikskolor. När eleven tryckte ned en tangent lyste en skylt med tonnamnet på en tavla och ovanför den kunde man med magnet placera ut tonens plats i notsystemet. Klurigt, även om det inte blev någon bestseller.

Elektroniken tog dock över mer och mer, och Nisse lade ner orgeltillverkninen. I samma veva fick han en order på 100 nya orgelharmonium, men Nisse fann det för gott att låta tillverkningen vila. Istället blev det musikaffär för hela slanten. Både i Orsa och i Mora. Såväl Ingvar Karlsson i Sven-Ingvars som Björn Skifs har - förutom alla lokala musiker - funnits med i kundregistret.
Idag har Nisse lämnat över merparten av pianostämmandet till sonen Anders. Själv får han ofra renoveringsuppdrag på orglar som andra tyckt varit omöjliga att rädda. Nisse och Anders är också dom som får rycka ut när de stora drakarna med krav på välstämda flyglar kommer till trakten. Musik vid Siljan-veckan och Dalhalla-perioden är det knappt lönt att prata med dom.

När Orsapop 60 hade sin första revival var Nisse och Ingabritta hedersgäster och fick också ett specialgjort diplom. De grånade gentlemän som överlämnade diplomet var alla rörande överens om att de stod i tacksamhetsskuld till Piano-Nisses. Mer än en gång dröjde avbetalningarna, så ofta på den tiden stod man i alldeles vanlig pekuniär skuld till honom också. Men Nisse visste att gagerna kom så småningom, och därmed pengarna.
- Han blev både affärsman, bank och vår serviceman, konstaterade poparna.
Sådana människor är viktiga för musiken.

Nästa sida: Pelle Klockar - Mr Music

Senast ändrad den 14 juli 2011
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer